Atelier de săpunărit la Stanciova

atelier săpun Stanciova

Atelier de săpunărit la Stanciova, 2012 — Foto: Christophe Golle

În sfârșit, m-am hotărât. După ce de vreo doi ani am ținut diverse ateliere și prezentări la Stanciova și Timișoara, însă altundeva decât acasă, acum vă invit la noi, la un atelier de săpunărit natural folosind metoda „la rece”, metodă prin care obțin toate săpunurile „de la Irina”.

Vom trece împreună prin toți pașii, de la concepție la producție, tăiere și ambalare.

Citiți mai departe și-apoi folosiți formularul de înscriere de la finalul anunțului!

– ATENȚIE!

cele 10 locuri pentru 12 mai au fost ocupate și confirmate.

S-a mai format o echipa de 10 oameni pentru încă un atelier, pe data de 19 mai. Așadar nu mai sunt locuri pentru ateliere. Dar dacă doriți să veniți la Stanciova, fiți cu ochii pe blogul stanciova.wordpress.com, vom anunța acolo alte evenimente și clăci constructive!

Ce veți învăța?

Folosind doar materiale naturale – uleiuri și grăsimi vegetale, uleiuri esențiale, infuzii de plante și exfolianți naturali, veți învăța să vă faceți propriul săpun, acasă, de la zero. Fără aditivi sintetici, fără ulei de palmier. În urma atelierului veți afla despre proprietățile uleiurilor și a altor aditivi naturali conținuți în săpun și veți învăța să-l personalizați în funcție de nevoile voastre și ale familiei.

Vom trece în revistă o scurtă istorie a săpunului și câteva elemente de bază privind chimia săpunului, ustensilele și ingredientele folosite în procesul de fabricare a săpunului, măsuri de siguranță, colorarea săpunului folosind plante, condimente și argile, parfumarea săpunului cu uleiuri esențiale naturale.

Dată fiind metoda de preparare a săpunului care implică folosirea sodei caustice* și a diverselor ustensile, baza de săpun o voi face eu, explicând pas cu pas ce fac. Apoi  fiecare din participanți își va crea propriul săpun, folosind baza deja făcută și ingredientele puse la dispoziție; la sfârșitul atelierului veți avea suficiente cunoștințe pentru a vă prepara săpunul acasă.

*Da, metoda de producere a săpunului implică și folosirea hidroxidului de sodiu (mult-temuta sodă caustică). Nu se poate obține săpun fără sodă, dar produsul final nu mai conține nici un pic din periculoasa substanță.

Ce veți lua acasă?

– aproximativ 500 g săpun personalizat de voi, pe care îl veți „îngriji” folosind cunoștințele acumulate în timpul atelierului.
– 3 rețete de săpun de experimentat acasă + o listă de resurse utile

Ce să aduceți?

Vă rugăm să aduceți câte o caserolă de plastic cu capac de 1 litru, cât de cât solidă  (e important să aibă laturile drepte/netede, fără nici un model, pentru a putea scoate ușor săpunul din formă).

De asemenea, pentru că săpunul proaspăt turnat trebuie să fie bine izolat timp de 12-24 de ore, vă rugăm să aduceți și vreo două prosoape sau o păturică în care să înfășurați caserola cu capac.

Program:

Ora 10.00 : Sosirea participanților, facem cunoștință
Ora 11.00 : începerea atelierului (apreciem foarte mult punctualitatea)

Partea I

– demonstrație practică legată de infuzarea uleiurilor cu ierburi și/sau flori
– calcularea rețetei
– informații despre proprietățile uleiurilor și grăsimilor folosite în săpunărit
– măsuri de siguranță în folosirea sodei caustice (NaOH)
– prepararea bazei de săpun
– compunerea (colorarea și parfumarea ) propriul săpun ce-l veți lua acasă

ora 13.30 : Pauză de gustare și povești, plimbare în grădină

 Partea a II-a

ora 15.00:

– tăierea unui calup de săpun
– ștampilarea și împachetarea săpunurilor tăiate și uscate
– alte informații despre săpun (istorie, chimie, utilitate, informații practice)

Unde și când?

La Stanciova, la noi acasă, cu un grup restrâns și vesel, într-o duminică frumoasă și, sperăm, însorită: 12 mai 2013.

Cât costă?

Costul materialelor necesare pentru atelier este de 300 lei. Dacă sunt 10 persoane, suma de 30 lei/persoană acoperă materialele, și fiecare pleacă acasă cu vreo 500 g de săpun proaspăt turnat și o grămadă de informații și cunoștințe noi. Suma de 30 de lei va fi plătită de fiecare participant, în avans, ca să pot cumpăra cele necesare din timp. După ce completați formularul vă voi contacta pentru detalii.

Nu-mi place să cer bani pentru că fac ceva ce-mi place. Atelierul îl fac de drag și vă ofer cadou serviciul de a vă învăța despre săpunărit: timp, energie și cunoștințe. Dar pentru că încercăm să trăim din asta și, la fel ca oricine, avem nevoie de bani pentru a ne acoperi cheltuielile zilnice, ne bucurăm dacă ne faceți și voi un cadou. Veți găsi, așadar, o cutie în care puteți să donați cât considerați de cuvință, în funcție de recunoștință și posibilități.

Ce mâncăm?

După atâtea informații și săpun ni se face și foame.

Gustarea* va fi asigurată de Teo B: un soi de bufet suedez cu produse locale, ecologice, sănătoase și gustoase, preparate de ea. 20 lei/persoană acoperă ingredientele și timpul ei. În plus, o încurajează să continue să prepare specialități delicioase.

*gustarea nu e obligatorie, dar este încă un mod în care puteți să ne susțineți. Papilele gustative și stomacul vă vor mulțumi!

Cum ajungeți?

harta

Aveți aici o hartă interactivă. Detalii despre cum ajungeți la noi – pe mail.

Din păcate nu putem asigura transportul.

––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Pentru înscrierea la atelier, folosiți formularul de mai jos.

Grăbiți-vă, locurile sunt limitate, și anume la 10. Sigur, fiecare participant la atelier poate veni cu însoțitori, dar nu pot susține atelierul pentru mai mult de zece persoane. Însoțitorii vor putea să se bucure de priveliște și de soarele care sperăm că ne va zâmbi, se vor putea plimba prin sat, prin pădure, dar mai ales vor putea povesti despre viața la țară. Sigur va fi cineva dintre noi care să-i însoțească.

Vă rugăm să folosiți formularul de înscriere chiar dacă nu veniți pentru atelierul de săpunărit. Vrem să știm la ce număr de oameni să ne așteptăm și câte bucate să pregătim.

Dacă doriți să rămâneți peste noapte, vă rugăm să menționați asta în formularul de înscriere, la „mențiuni”. Veți primi pe e-mail detalii despre posibilitățile de cazare la Stanciova.

– ATENȚIE! cele 10 locuri au fost ocupate, dar doar la plata avansului va fi confirmată definitiv participarea.
Dacă ați dorit să participați dar vă înscrieți după ora 23. 51, în data de 28.03.2013,  vă voi trece „în rezervă” și vă voi contacta în caz că renunță cineva. În plus, dacă mai facem o echipă de 10 și sunteți disponibili și cu o săptămână mai târziu, repetăm atelierul în același format. Deci vă puteți înscrie în continuare, dar vă voi scrie pe mail care sunt condițiile de participare. Vă mulțumesc pentru înțelegere!

Formular înscriere:

Reclame

One response »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: