Sânziana

Posted on

sanziana2

Ingrediente: Uleiuri și grăsimi saponificate (floarea soarelui parțial infuzat cu flori de sânziene, sâmburi de struguri, rapiță, ricin, osânză), uleiuri esențiale de lavandă, tămâie, busuioc, roiniță.
Gramaj și culoare: Toate săpunurile au, în medie, 100 grame. Totuși, pentru că le tai manual, gramajul poate fi diferit de la un săpun la altul. Toate sunt cuprinse între 85 și 125 g. La fel, aspectul poate fi ușor diferit de la săpun la săpun.

Au venit, au dansat, au șoptit Sânzienele…

Au înflorit, au înmiresmat și-au vrăjit totul în jur. Inclusiv săpunul ce le poartă numele, primul săpun „de la Irina” cu ingrediente locale, fără uleiuri exotice.

Inflorescențe de sânziene galbene macerate în ulei de floarea soarelui, uleiuri de sâmburi de struguri, rapiță, ricin și osânză, îmbogățit cu uleiuri esențiale de lavandă, busuioc, tămâie, și roiniță. Miroase magic, vă spun, și diferit de oricare din plantele ce-i compun mireasma. Ca o noapte de vară cu lună plină, sau o zi cu flori scăldate-n soare și cer albastru…

Săpunul intră la categoria Săpunuri Magice, n-are cum altfel. Este un experiment care îmi va arăta dacă doriți săpunuri de toaletă de calitate făcute din ingrediente locale.

Dacă Sânziana are trecere, voi fi motivată să găsesc producători locali de uleiuri presate la rece – sau nu, din materie primă crescută în condiții cât mai bune, al căror preț este mai mare (paradoxal sau, de fapt, nu, căci producătorii locali care vând fără prea multe intermedieri au un preț mai corect raportat la calitate/ gradul de sustenabilitate/ muncă. Cu alte cuvinte, materia primă este mai valoroasă, cel  puțin conform viziunii mele, dacă provine de aproape și dintr-un mediu sănătos). Poate că nu voi găsi producători locali pentru toate uleiurile, dar poate că vom stimula împreună eventualele inițiative locale. Voi fi cu ochii în patru sau chiar în opt, vă asigur, și chiar vă rog să-mi dați de știre dacă știți despre asemena producători de uleiuri.

sanziana1Acum, câte ceva despre săpun și plantele pe care le conține.

Sânzienele (Galim verum) sunt plante cu flori galben-aurii ce înfloresc în preajma solstițiului de vară și umplu câmpurile cu mirosul lor de tei și miere, contrastând puternic cu gustul lor amar și astringent. Florile conțin minerale, enzime și acid citric, având proprietăți antiseptice și cicatrizante. Ceaiul de sânziene este folosit extern pentru tratarea dermatozelor cronice, petelor pigmentate, furunculelor, psorasisului, iar tenul beneficiază în urma spălării cu ceai cald de sânziene, efectul fiind de tonifiere, netezire și limpezire a pielii.

Nu voi detalia aici proprietățile pe care le au sânzienele în cazul administrării interne, vă sfătuiesc însă, doamne și domnișoare, să aruncați un ochi pe internet pentru mai multe informații, căci este o plantă care ne vine în ajutor în foarte multe cazuri 🙂

Săpunul este îmbogățit cu uleiuri esențiale de lavandă, busuioc, tămâie și roiniță: aromă delicată, misterioasă și extrem de feminină. Sinergia acestor note calmează și relaxează, având un efect antidepresiv și ușor sedativ atât datorită sânzienelor cât și al roiniței, lavandei și tămâii.

Toate uleiurile esențiale din acest săpun pot fi de ajutor în cazul durerilor de cap și migrenelor cauzate de stres.

Busuiocul  (Ocimum basilicum), o altă plantă magică, este una din preferatele mele. Menționat adesea în folclorul românesc, pe mine m-a fermecat relatarea Mariei Tănase despre rolul afrodisiac al busuiocului în cultura populară.

 

În aromaterapie este folosit pentru a limpezi mintea și a ușura oboseala intelectuală, oferind limpezime și putere mentală sporită. Efectele sale terapeutice sunt, printre altele: analgezice, antidepresive, antispasmodice, emenagoge, tonice și stimulante. Folosit ca ulei esențial pur, poate avea efect stupefiant și nu este recomandat femeilor însărcinate sau copiilor de sub 16 ani. De asemenea, uleiul esențial nu se aplică nediluat pe pielea sensibilă, putând cauza iritații (informație valabilă de fapt pentru toate uleiurile esențiale, în funcție de sensibilitatea diferită a fiecărei persoane) . În cazul tenului, ajută la controlul acneei și mușcăturilor de insecte și împrospătează pielea.

Lavanda (Lavandula officinalis) aplicată pe piele, tonifică și revitalizează tenul și este utilă în diverse probleme epidermice cum ar fi abscesele, acneea, ten gras, arsuri (cauzate de apă, foc sau soare), diverse răni, psorasis, mușcături de insecte, având și un efect repelent pentru acestea și un efect calmant și anti-inflamator, echilibrand tenul.  Proprietățile cicatrizante ajută la o vindecare mai rapidă a pielii iar cele citofilactice (de regenerare a celulelor) ajută la o vindecare cu cicatrici mai puțin adânci.

Roinița (Melissa oficinalis) – plantă veselă cu aromă dulce-citrică, crește tare bine în curtea noastră. Are proprietăți antidepresive, antispasmodice, tonice, emenagoge, hipotensive, sedative, sudorifice și febrifuge. Ajută la calmarea nervilor și are calități deosebite în cazul depresiei.

Uleiul esențial de tămâie (extras din copacul Boswellia carteri)  liniștește mintea, încetinind ritmul respirației, ajutând-o să devină mai adâncă. Este excelent de util în timpul meditației. Ajută la calmarea anxietății și a stărilor obsesive legate de trecut. Are efecte benefice în cazul problemelor respiratorii și este un tonic general al uterului. Extern, ajută la regenerarea pielii îmbătrânite, este tonifiant, echilibrează tenul reducând producția de sebum și ajută la vindecarea rănilor epidermice.

 

Pentru că nu conține foarte multe grăsimi saturate (singura fiind osânza, și aceea într-un procent destul de mic), săpunul este relativ moale, ceea ce înseamnă că are nevoie, mai mult decât celelalte săpunuri, să fie păstrat la loc cât mai uscat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: