Infuzarea plantelor în ulei – două metode

Posted on

Folosesc în majoritatea produselor câte una sau mai multe plante pe care le culeg fie de pe islazul din fața casei, zonă nepoluată și inundată la apus de cea mai frumoasă lumină, fie din grădină: umbroasă, cu multe cotloane în care am lăsat urzicile să crească, nu chiar în voie căci le mai culeg, le mai tai, astfel încât sa rămână verzi, proaspete si suculente cât mai multă vreme. Cultiv gălbenele în straturi, pe lângă legume. De fapt încep să răsară singure din semințele din anii trecuți, ușurându-mi munca și surprinzându-mă cu ce locuri potrivite își găsesc plantele să crească.

Avem și câțiva butași de lavandă, însă locurile prea puțin însorite pe care putem sa le oferim ii face sa nu înflorească prea bogat. Noroc că avem un producător local pe care abia aștept să-l trag de mânecă în fiecare an ca să fac rost de lavandă locală!

Mai culeg din jurul casei pătlagină, tătăneasă și coada șoricelului pentru alifia cu plante vindecătoare Numen. Cresc atât de aproape una de cealaltă că ai zice că-și doresc să ajungă în același boran.

Că vorbim de borcan, hai sa vă zic cum ajung ele din plante în toată regula, cu tulpină, frunze, uneori și flori, să populeze alifii și săpunuri, să le confere proprietățile fără ca materia vegetală să se regăsească în produsul finit.

Prin metoda folosită de mine extrag proprietatile plantelor cu ajutorul uleiului și a căldurii.

Vara folosesc energia soarelui, extracția durând minim o lună. În restul anotimpurilor, daca nu am deja uleiul infuzat, încălzesc uleiul pe bain marie.

Dar să o luam pe rând.

Infuzarea prin încălzire la soare

image

Zilele trecute am cules prima șarjă de galbenele și azi le-am pus la borcan. În mod normal se recomandă ca materia vegetală sa fie uscată sau cel puțin ofilită, pentru a nu conține multa apă (apa lăsa bacteriile sa se dezvolte și nu vrem asta). Am pus florile ofilite de doua zile într-un borcan înalt, cu gura suficient de lată cât să pot scoate apoi materia vegetală. Borcanul l-am umplut cu flori, apoi am turnat uleiul – în cazul astă un ulei de măsline mai de duzină, căci voi folosi extractul pentru săpun (Calendula). Pentru alifii folosesc ulei de măsline extravirgin iar la săpunul Mithras folosesc uleiul din sâmburi de struguri pentru a extrage proprietățile hameiului.

image

Să revin la gălbenelele noastre. Am acoperit materia vegetală cu ulei, am bătut borcanul ca să iasă aerul și l-am acoperit cu hârtie dublă prinsă cu elastic pe care am notat tipul de ulei și data la care am pornit infuzarea.

image

Borcanul va sta la soare timp de 30 de zile și îl voi agita din când în când. După ce a trecut luna, strecor uleiul prin tifon și îl păstrez în sticle închise la culoare, la întuneric, până ajung să îl utilizez. Sau, daca mă coordonez bine, îl strecor direct în oala în care fac săpunul.

image

Infuzarea prin încălzire pe bain-marie

Metoda „la cald” durează mai puțin dar necesită mai multă atenție.

Pun materia vegetală într-o oală, o acopăr cu uleiul de care voi avea nevoie – din nou, de obicei e ulei de măsline dar merge folosit orice tip de ulei – iar oala mică o pun într-o oală mai mare cu apă. Important este ca oala mică să nu atingă fundul celei mari. Eu am oale potrivite pentru asta, le-am găsit după ce am făcut un pic puzzle cu toate cratițele mele. Daca folosesc materie vegetala uscată, pun și capac (in cazul lavandei, mai ales, pentru a păstra uleiurile esențiale in uleiul de bază). Daca folosesc materie vegetală proaspătă, nu folosesc capac pentru ca apa să se poată evapora.

După ce am întreg ansamblul pregătit, pun cratițele pe foc, pe ochiul cel mai mic al aragazului. Acuma, pentru ca compușii benefici ai plantelor să nu se degradeze din cauza căldurii, e important ca uleiul să fie ținut la maxim 60°C. Eu folosesc un termometru de bucătărie; când văd că temperatură uleiului se apropie de 60°, opresc focul, las un pic să se răcească, apoi îl pornesc din nou și tot așa, vreme de doua sau trei ore, timp în care mai adaug apă în cratița mare, căci sigur se evaporă în proces și mai amestec uneori în ulei.

Când decid că acest proces s-a încheiat, opresc focul și las uleiul la răcit, acoperit cu prosoape. De obicei îl las până a doua zi, când strecor materia vegetala ca și în cazul infuzării la rece (la soare) și fie folosesc direct uleiul, fie îl păstrez în sticle închise la culoare, la întuneric și răcoare.

Închei articolul cu o listă a produselor în care folosesc plante infuzate cu una din cele două metode.

Calendula – săpun blând:  gălbenele flori (Calendula officinalis)
Numen – alifie din patru plante vindecătoare: gălbenele flori (Calendula officinalis), pătlagină frunze (Plantago lanceolata), tătăneasă frunze (Symphytum officinale), coada șoricelului frunze ( Achillea millefolium)
Provence – alifie: lavandă (lavandula angustifolia)
Koala – șampon solid: urzica frunze-  pulbere (Urtica dioica)
Mușețel- săpun blând pentru copii și mămici – mușețel flori ( Matricaria chamomilla)
Mithras – săpun complet pentru el: hamei flori (Humulus lupulus)
& altele, pe care le torn in mod excepțional.

notă: nu toate produsele sunt disponibile

Reclame

One response »

  1. Pingback: CALENDULA – alifie blândă cu gălbenele | Săpunuri de la Irina

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: