Atelier de făcut săpun în bucătărie

atelier-oct-2016

……………………………………………………………………

A venit toamna.
tencuială atelier
A fost o vară plină de activități extra-săpunărești, multe din ele direcționate înspre atelierul în care voi muta ustensilele, rafturile de uscat săpunuri, uleiurile, grăsimile, pulberile și argilele, uleiurile esențiale… ce mai, tot ce ține de crearea de săpunuri și alte produse de îngrijire naturale, făcute în casă. În caz că vă întrebați, până acum le-am făcut în bucătăria noastră de la Stanciova.

Pentru că simt că încheierea acestei etape se apropie, dar și pentru că mai avem un pic de lucru la atelier (un fost grajdi din gospodăria noastră, renovat cu drag și atenție de Teodora și Victor cu materiale naturale pe unde se putea), mi-am propus să țin un atelier practic – în Timișoara, de data asta, cu scopul strângerii de fonduri pentru a continua lucrările (mai avem un pic de tencuit, de zugrăvit, de pus podeaua, coșul pentru sobiță și de făcut/instalat mobila).

Așadar, să trec la subiect.

Vă invit sâmbătă, în 22 octombrie 2016, la Atelierul de făcut săpun în bucătărie.
Vom folosi metoda „la rece”, metodă prin care obțin toate săpunurile „de la Irina”
trecând împreună prin toți pașii, de la concepție la producție, tăiere și, dacă avem timp, ambalare.

În partea a doua a atelierului vă voi împărtăși câteva rețete extrem de simple dar și eficiente pentru crearea produselor de îngrijire de bază (deodorant, praf/pastă pentru dinți, alifie cu plante). Vă veți întreba de ce le-ați cumpărat atâta timp! În plus, veți lua acasă calupul de săpun personalizat chiar de voi și produsele de îngrijire pe care le creem împreună!

Citiți mai departe și-apoi folosiți formularul de înscriere de la finalul anunțului!
Data limită pentru înscriere este duminică, 16 octombrie.

Ce veți învăța?
Folosind doar materiale naturale – uleiuri și grăsimi vegetale, uleiuri esențiale, infuzii de plante și exfolianți naturali, veți învăța să vă faceți propriul săpun, acasă, de la zero. Fără aditivi sintetici, fără ulei de palmier. În timpul atelierului veți afla despre proprietățile uleiurilor și a altor aditivi naturali conținuți în săpun și veți învăța să-l personalizați în funcție de nevoile voastre și ale familiei.

Vom trece în revistă o scurtă istorie a săpunului și câteva elemente de bază privind chimia săpunului, ustensilele și ingredientele folosite în procesul de fabricare a săpunului, măsuri de siguranță, colorarea săpunului folosind plante, condimente și argile, parfumarea săpunului cu uleiuri esențiale naturale. Voi pune la dispoziție toate cele necesare.

Dată fiind metoda de preparare a săpunului care implică folosirea sodei caustice* și a diverselor ustensile, baza de săpun o voi face eu, explicând pas cu pas ce fac. Apoi fiecare din participanți își va crea propriul săpun, folosind baza deja făcută și ingredientele puse la dispoziție; la sfârșitul atelierului veți avea suficiente cunoștințe pentru a vă prepara săpunul acasă.

*Da, metoda de producere a săpunului implică și folosirea hidroxidului de sodiu (mult-temuta sodă caustică). Nu se poate obține săpun fără sodă, dar produsul final nu mai conține nici un pic din periculoasa substanță.

Ce veți lua acasă?
– aproximativ 400 g săpun personalizat de voi, pe care îl veți „îngriji” folosind cunoștințele acumulate în timpul atelierului.
– un borcănaș cu deodorantul cremă personalizat
– un borcănaș cu praful pentru dinți / pasta pentru dinți personalizat/ă
– un borcănaș cu alifie personalizată
– 3 rețete de săpun de experimentat acasă + o listă de resurse utile
– diplomă de participare la atelier

Ce să aduceți?
-Curiozitatea și spiritul jucăuș
-o caserolă de plastic cu capac de aprox. 1 litru, cât de cât solidă (e important să aibă laturile drepte/netede, fără nici un model, pentru a putea scoate ușor săpunul din formă). Dacă aveți forme speciale din silicon suficient de mari (cum sunt cele de brioșe), le puteți aduce, dar țineți cont că e posibil să nu le mai puteți folosi apoi la prăjituri, căci mirosul uleiurilor esențiale rămâne în silicon
– trei borcănașe cu capac de câte 100 ml sau un pic mai mari, din sticlă. Se pot folosi și recipiente de la alte creme, important să fie curate, să aibă gura relativ largă și să aibă capac

De asemenea, pentru că săpunul proaspăt turnat trebuie să fie bine izolat timp de 12-24 de ore, vă rugăm să aduceți și vreo două prosoape sau o păturică în care să înfășurați caserola cu capac și să fiți pregătiți să duceți caserola acasă.

Program:

Ora 11.00 : Sosirea participanților, facem cunoștință
Ora 11.15 : Începerea atelierului (apreciem foarte mult punctualitatea)

Partea I

– pe scurt: chimia săpunului
– calcularea rețetei
– informații despre proprietățile uleiurilor și grăsimilor folosite în săpunărit
– măsuri de siguranță în folosirea sodei caustice (NaOH)
– prepararea bazei de săpun
– compunerea (colorarea și parfumarea ) propriul săpun ce-l veți lua acasă

ora 13.30 : Pauză

Partea a II-a

Ora începerii părții a doua o negociem în timpul primei părți (dacă aveți copii veți înțelege de ce: băiatul meu va avea nevoie să doarmă și încă nu doarme fără mine)

– tăierea unui calup de săpun
– crearea produselor de îngrijire personală de bază: deodorant cremă, pastă/praf pentru dinți, alifie cu plante
– alte informații despre săpun (istorie, utilitate, informații practice)
– ștampilarea și împachetarea săpunurilor tăiate și uscate (dacă mai avem timp)

Unde și când?
la AMBASADA , str. Anton Seiller nr. 2, Timișoara
Sâmbătă, 23 octombrie 2016,

Cât costă participarea la atelier?
Avansul necesar pentru înscriere este de 100 de lei. Asta îmi va permite să cumpăr materialele și ustensilele necesare din timp. Apoi, după atelier, vă voi ruga să îmi faceți o donație în funcție de recunoștință și posibilități, ținând cont de cantitatea și calitatea informaților și experienței împărtășite și de timpul și energia depusă pentru a o putea împărtăși cu voi. M-aș bucura dacă aș primi în total 150 lei/persoană (deci încă 50 lei după atelier, pe lângă avans. Mai mult de 50 de lei mă va bucura și mai tare, dar înțeleg și dacă nu se poate)

Update 19 octombrie 2016: toate locurile au fost ocupate

Numărul de locuri este limitat la 10, deci grăbiți-vă să vă înscrieți!
Dacă aveți un voucher primit la Plai Festival, aveți reducere 10% din avans. Vă rog să aduceți voucherul cu voi la atelier.

Voi considera validă înscrierea doar după achitarea avansului în contul cu numărul:

RO29INGB0000999906176476
pe numele Irina Magdalena Tomici

Atelier de săpunărit la Stanciova, 2012 — Foto: Christophe Golle

Atelier de săpunărit la Stanciova, 2012 — Foto: Christophe Golle

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: