Șamponul uscat: ce este, cum să-l faci și de ce să-l folosești

În imaginea de mai sus: părul meu pe care am aplicat ulei – tratament pentru păr (foto 1) și după aplicarea șamponului uscat pe părul uns (foto 2)

 

Voi  cu care am mai povestit în ultima vreme m-ați auzit cu siguranță menționând șamponul uscat. Adică o pudră sau un spray folosite pe păr pentru a absorbi excesul de sebum când nu avem timp să ne spălam părul sau când vrem să îl dezobișnuim de spălări prea dese, dar el încă nu înțelege ce se întâmplă și produce sebum în exces.

Poate fi folosit atât de femei cât și de bărbați. Costă cam 2 lei/ borcan, un borcan ține câteva luni dacă este folosit odată la câteva zile.

Se poate folosi amidon de porumb sau talc (deși cel din urmă am înțeles că nu-i chiar bine a fi inhalat), amestecat cu pudră de cacao pentru păr închis la culoare.
Pentru prospețime și un plus de îngrijire se pot adaugă câteva picături de uleiuri esențiale. Recomand un mix de rozmarin, tea-tree și citrice pentru o formulă unisex, sau lavandă și citrice pentru o formulă mai feminină. Sigur că puteți experimenta cu uleiurile folosite, dar nu uitați să vă documentați despre efectele fiecărui ulei în parte, să vă feriți de uleiurile parfumate sintetice și, dacă sunteți însărcinată, să folosiți doar uleiuri esențiale care nu sunt contraindicate în sarcină. Aici găsiți o listă cu câteva repere.
10 – 12 picături sunt de ajuns pentru un borcan cu volumul de 150- 200 ml, dar puteți folosi mai puțin sau deloc.

 

O  rețetă
pentru păr șaten deschis – blond
Două linguri de amidon de porumb
Două linguri de pudră de talc
Optional 10 picături uleiuri esențiale

O altă rețetă
pentru păr șaten închis – brunet
O lingură amidon de porumb
O lingură pudră de talc
Două linguri pudra de cacao degresată
Optional 10 picături uleiuri esențiale

 

Talcul poate fi înlocuit cu amidon de porumb. Recomand să nu folosiți talcul fructat sau mentolat ce se găsește la farmacie. Deși poate fi util pentru a absorbi transpirația în exces sau pentru îngrijirea pielii bebelușilor, acesta conține oxid de zinc – ingredient sigur, îl folosesc și eu în deodorante sau produse cu factor de protecție solară, dar lasă urme albe pe păr. In plus, pudra de talc de care vorbesc conține parafină lichidă, un produs petrolier pe care nu îl recomand la îngrijirea părului, mai ales nu în compoziția șamponului uscat, căci încărca firul de păr cu mai multă grăsime.
Bun-bun, atunci de ce să folosesti pudra de talc? Pentru că într-adevăr absoarbe foarte bine sebumul și oferă volum părului pe care este aplicată. Face asta un pic mai bine decât amidonul de porumb.

Pentru ambele rețete se folosește aceeași metodă de preparare:
Se pun toate ingredientele într-un borcan cu capac care să le încapă și să rămână un pic de spatiu în plus (puteți folosi și o pungă cu ziplock), se închide bine borcanul (sau punga), se agită bine. Gata.

Acum se poate pune o parte într-o solniță curată (din aceea cu capac găurit) sau să-l lăsați în același borcan.

Aplicare:

Folosiți o pensulă pufoasă de machiaj sau un pămătuf de bărbierit pentru a aplica pudra pe păr. Sau degetele. Aplicați înainte sa îmbrăcați hainele de zi, pudra mai zboară și poate lăsa urme albe, vizibile mai ales pe hainele negre. Recomand sa o aplicați deasupra chiuvetei.

Se scutură excesul de pudră din pensulă și se aplică pe păr (nu pe scalp!) în zona rădăcinilor, unde s-a acumulat sebum. Nu e nevoie de o cantitate mare. Lăsați 10 minute pentru ca pudra sa absoarbă excesul de grăsime de pe firul de par, apoi periați părul pentru a înlătura surplusul. Atenție, nu aplicați pe părul umed pentru a nu îl îmbâcsi! Este important ca părul sa fie perfect uscat când aplicați șamponul uscat.

Acum părul poate fi aranjat ca de obicei.
Metoda nu înlocuiește spălarea părului ci doar oferă o prelungire a perioadei dintre spălări, putând fi folosit în cazuri de urgență, când spălarea părului e ultimul lucru pe care l-ați înghesui în program. Mai bine un moment de respiro, nu-i așa?

Găsiți aici doua rețete și unul din articolele din care m-am inspirat. Aici e un wikihow despre cum și când se folosește șamponul uscat și aici  câteva trucuri în plus.

De când am descoperit conceptul de șampon uscat (am folosit prima data un șampon uscat tip spray, din comerț) am mult mai puține zile proaste în ceea ce privește părul. Reușesc să mă spăl mai rar, ceea ce e foarte important pentru mine, acum, căci am parul degradat la vârfuri și totuși se unge repejor. Aplic dimineața un pic de pudră, piaptăn, voilà volum! Sau îl folosesc (ca în imaginile de la începutul articolului) pe vârfurile șuvițelor de păr, după ce am aplicat, seara sau cu o oră înainte uleiul-tratament pentru păr degradat (un mix de uleiuri prețioase și uleiuri esențiale, detalii despre asta în alt articol).

Pentru că este atât de simplu de facut vă încurajez să vă faceți chiar voi, e mai simplu, mai ieftin și mai sănătos pentru oameni și mediu decât variantele spray disponibile în comerț. Daca vreți sa vi-l fac eu, scrieti-mi pe formularul de contact, menționând următoarele:
-aveți păr deschis sau închis la culoare?
-doriți o formulă specială de uleiuri esențiale sau mergeți pe mâna mea?
-preferați varianta pudră, în borcan, sau spray, mai ușor de folosit?

Prețul preparatului îl voi comunica pe mail, dacă este cazul.

 

 

p.S. Chiar am început să torn alifii și săpunuri, asa cum am promis; în plus pregătesc câteva produse noi . Săpunurile turnate luna aceasta vor fi disponibile abia spre sfârșitul lunii octombrie. Alte produse pot fi comandate și înainte. Ca să fii la curent cu noutățile, urmărește pagina De La Irina pe Facebook. Mulțumesc & să ne auzim cu bine!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: