…săpun și alte produse de îngrijire

Cum am ajuns să fac săpun?

Îmi place să știu cum sunt fabricate și ce conțin produsele pe care le folosesc, fie că e vorba de mâncare, haine sau produse de îngrijire. Cred că trăim într-o perioadă în care oamenii caută tot mai mult ca produsele pe care le folosesc să fie create de oameni pe care să-i poată cunoaște, nu de mașini; cu ingrediente firești, nu hocus-pocus-uri chimice care ne omoară încet; lucruri făcute cu drag, nu cu forța.

La un workshop de făcut săpun, în Stanciova. Da, amestecam soda în borcan!

Pentru că am văzut că nu-i așa de greu precum pare, am început în 2010 să fac săpunuri, pornind de la excelentul tutorial al Rebecăi de la Eco-Notes, iar microbul nu mă mai lasă. Pentru că ingredientele nu-s chiar ieftine mi-am dat seama că nu pot să le dau doar cadou, așa cum mi-aș dori, așa că le-am mai și vândut. Cu ocazia asta am văzut că cererea este mai mare decât mă așteptam, doamnele, domnișoarele și domnii doreau mai mult săpun decât aveam eu disponibil. Așadar am zis: bine. Voi face săpun! În măsura în care-mi permite timpul.
(Actualizare: din 25. 05. 2015, bebe Silviu mi-e activitate principală.)
Trăiască microbul săpunăritului!

O vreme, aceasta a fost o activitate în care m-am regăsit și care-mi permitea să spun, cu drag: eu fac săpun! Puteți citi frânturi din poveste aici. De curand m-am apucat mai serios de design, meseria mea principală care pana acum a fost un pic „pe hold”.

Ce metodă folosesc pentru obținerea săpunului?

Metoda fabricării ‘la rece’. Adică uleiurile sunt încălzite până pe la 40-60 de grade, și intră în contact cu soda când ambele au cam 40 de grade. Prin metoda aceasta se păstrează mai mult din calitățile uleiurilor folosite decât prin metoda ‘la cald’, cea în care bunicile noastre amestecau timp îndelungat în cazanul cu săpun. În plus, glicerina rămâne în săpun, păstrându-și astfel calitățile hidratante.

Ce-i în săpunuri?

Folosesc în majoritatea săpunurilor uleiuri vegetale (ulei de cocos, de măsline, de orez, de floarea soarelui și porumb, unt de cacao și/sau de shea, ulei de ricin). Pentru că nu folosesc nici în ruptul capului uleiul de palmier. , sapunurile mele sunt o idee mai moi decat sapunurile din comerț și chiar decat multe săpunuri home-made în care este integrat uleiul de palmier.

Pentru saponificarea uleiurilor (transformarea uleiurilor în săpun) este necesară soda caustică (hidroxid de sodiu) dizolvată în apă, ceai de plante sau alte lichide. Nu există săpun fără sodă caustică. Aici un articol pe tema asta. Săpunurile pe bază de glicerină, fără sodă sunt un mit.

Totuși, nu va speriați! În săpunul final, cel care ajunge la voi, nu mai există sodă caustică, aceasta a făcut reacție cu uleiurile în timpul procesului de saponificare, rezultând sarea de sapun și glicerină.

Pe lângă baza de mai sus mai folosesc ceaiuri, pulberi din plante, argilă, uleiuri esențiale și alte minuni pe care le mai descopăr. Mă asigur de fiecare dată că ce folosesc este sigur pentru sănătate și aleg ingrediente cât mai simple și disponibile. Este posibil să nu găsiți aici săpunuri cu ingrediente foarte exotice și aduse de foarte de departe. Uleiurile exotice pe care le folosesc sunt necesare pentru obținerea unui săpun echilibrat. Folosesc cât pot de mult ingrediente locale, tradiționale, organice și disponibile. Pe cât se poate. Uneori însă îmi mai zboară fluturi prin minte și mai apare câte-un ingredient ca patchouli…:)

Care-i treaba cu uleiul de palmier?

Este un ulei relativ ieftin și foarte bun pentru a obtine un săpun tare și alb, dar din păcate este responsabil pentru adevărate dezastre ecologice: pentru monoculturile de palmier se defrișeaza enorm de multe hectare de păduri tropicale, distrugându-se astfel habitatul a zeci de mii de specii, pădurea tropicală fiind cel mai bogat și diversificat ecosistem. Dacă înțelegem că tot ce există pe planeta asta este legat, vom înțelege și că dispariția biodiversității din orice colț al planetei ne afectează, la fel cum orice acțiune de-a noastră afectează colțuri îndepărtate ale planetei. Desigur, uleiul de palmier folosit în săpunurile artizanale sunt o picătură într-un ocean; uleiul de palmier e folosit la greu și ca biodiesel, și ca ‘grăsime vegetală’ în biscuiti și alte alimente, plus în săpunurile comerciale – citind pe etichete veți observa pe multe „Sodium Palmate” – adică ulei de palmier saponificat. Eu cred totuși că prin a nu cumpăra un produs cu care nu suntem de acord putem să schimbăm chiar și o foarte mică parte din ce se întâmplă acolo sus, la cârma corporațiilor, așadar recomand tuturor să nu folosească uleiul de palmier nici la alimente, nici la gătit, pentru a nu încuraja defrișarea a și mai multe păduri.

Gramaj, dimensiune, formă, culoare

Săpunurile sunt făcute și tăiate manual, turnate în forme de lemn făcute de tatăl meu. Forma, dimensiunea și gramajul pot diferi ușor de la un sapun la altul sau de la un lot la altul, iar săpunurile prezentate în descriere sunt asemănătoare, dar nu identice cu ceea ce veți primi. Săpunurile au cam 9 cm/ 5 cm/ 2 cm. Gramajul poate oscila între 85 și 125 de grame, dar în medie toate săpunurile au 100 de grame, iar extremele sunt excepții.

De asemenea, culorile pot diferi de la un săpun la altul, de la un lot la altul sau în funcție de timpul care a trecut de la turnarea lui. Folosesc doar ingrediente naturale pentru colorarea săpunurilor, iar acestea pot reacționa diferit în funcție de diverși factori, cum ar fi lumina și temperatura. Deși încerc să păstrez săpunurile într-un mediu constant, oscilații mai pot apărea, iar acestea pot infuența uneori culorile săpunurilor. De exemplu: dacă un săpun conține clorofilă,  acesta va avea un verde mai puternic la început dar se va estompa de-a lungul timpului. Culorile obținute cu ajutorul argilelor sau uleiurilor infuzate/colorate sunt mai stabile.

Ambalaj:

Săpunurile sunt ambalate cu o etichetă simplă, creată și tipărită la Studio 258, pe hârtie reciclată. Etichetele sunt în sine tipărite în serie mică. Uneori, pentru a minimiza deșeurile, folosesc etichete mai vechi -nefolosite-  și scriu lotul curent de mână, chiar daca pe etichetă era tipărit alt lot. Ambalajul este biodegradabil (mai puțin banda adezivă transparentă folosită pentru lipirea ambalajului) și exceptând folia de plastic folosită la ambalarea săpunului cu sare de mare, pentru a-l împiedica sa absoarbă umiditatea din atmosferă.

Posibil ca undeori să nu am săpunuri ambalate. Atunci le voi trimite ca atare, „dezbrăcate”, deși voi face tot posibilul ca acestea să ajungă la voi în stare bună.

Alifiile sunt turnate în borcănașe de sticlă. Deodorantul stick vine în binecunoscutul recipient special din plastic. L-am ales pentru ușurința folosirii.

Pentru toate produsele pe care le torn aleg recipentele cu grijă, pentru a putea fi refolosite sau reciclate în măsură cât mai mare. Uneori plasticul este însă cea mai buna solutie.

Cum se păstrează săpunul și cât timp este valabil? Dar alifiile?

Săpunurile ambalate se păstrează cel mai bine dintr-un loc uscat, întunecos si răcoros. Astfel, cu cat va fi folosit mai târziu cu atât va fi mai fin, chiar dacă poate unele uleiuri nu vor mai fi „proaspete” și unele culori se vor estompa. Gradul ridicat de vitamina E si mediul bazic care este săpunul păstrează si uleiurile nesaponificate în stare buna timp îndelungat. Astfel, nu am trecut o data a expirării pe ambalaj, ci doar luna in care am turnat lotul respectiv. Am folosit săpun turnat cu 4 ani în urmă și mi s-a părut minunat de fin și delicat.

Odată ce începeți să-l folosiți, recomand păstrarea săpunului intr-o săpunieră din care se scurge bine apa, și, ideal, intr-un mediu uscat. Conținutul ridicat de glicerină îl face să absoarbă mult din umiditatea atmosferică, astfel că, păstrat în mediu umed, se va înmuia, va fi mai greu de folosit și se va termina mai repede. Păcat, nu-i așa?

Alifiile se păstrează și ele foarte bine, tot datorită conținutului mare de vitamina E și a lipsei apei și a aerului din compoziție, care îmi permite să nu folosesc conservanți. Odată deschis recipientul, recomand folosirea unei alifii în decurs de 6 luni.

Ce determină prețul săpunurilor și a celorlalte produse de îngrijire?

Materialele sunt destul de scumpe și timpul pe care îl petrec pentru a le concepe, a căuta ingrediente, a le prepara (ceaiuri, argilă, pulberi si infuzii de plante – multe le culeg și le prepar chiar eu), prepararea propriu-zisa, tăierea, uscarea săpunului, conceperea ambalajul, procurarea materialelor pentru ambalat, tipărirea si tăierea etichetelor, ambalarea propriuzisă, documentarea despre efectele diverselor ingrediente și a învăța în continuare e considerabil. La toate astea se adaugă timpul în care scriu pe blog și vă fac cunoscute produsele, cât și cel în care comunic cu voi și mă ocup de livrarea lor către voi. E drept că-mi și place sa fac treaba asta: săpunăritul înglobează un pic de chimie, un pic de gătit, un pic de grădinărit, un pic de joacă cu culorile și cu texturile, un pic de magie, un pic de noroc și tot așa. Toate-s chestii care-mi plac și pe care vreau să continui să le fac.

Așadar, prețul reflectă atât timpul petrecut și costul ingredientelor cât și calitatea produselor. Acesta este motivul pentru care nu fac reduceri decât cu ocazii foarte speciale. Vă mulțumesc că înțelegeți asta și că mă susțineți. Cu ajutorul vostru am reușit să învăț și să creez produse utile și plăcute!

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: